+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Miksi aloittaisit valokuvaamisen?

Valokuvaus on harrastus, joka antaa paljon. Haluammekin mielellämme kertoa valokuvauksen huikean positiivisista puolista, joita tämän harrastuksen aloittaminen tuo tullessaan. Kun siis aloitat valokuvaamisen, saat paljon muutakin kuin vain hienoja kuvia.

Valokuvaamisen parissa pääset näkemään asioita tavalla, jota muut eivät välttämättä näe. Matkoilla eteesi saattaa osua aivan huikee kasino, jonka upeita yksityiskohtia pääset kuvaamaan. Tai saatat eksyä historialliseen, vanhaan katedraaliin, jonka uumenista saat uskomattomia kuvia.

Valokuvaaminen tuo jo pelkästään kotimaassa upeita positiivisia puolia, joita et ole ehkä tullut ajatelleeksikaan. Keräsimme alle muutaman hyvän pointin ja jo pelkästään näiden seikkojen puolesta jokaisen kannattaa aloittaa valokuvausharrastus.

Valokuvaus tuo elämyksiä

Kun harrastat valokuvausta, pääset kokemaan erilaisia elämyksiä. Oli elämys sitten rock-konsertti tai elokuvafestivaalit, pääset näkemään kaiken kameran kautta. Toki olet todellisuudessa paikan päällä, jolloin voit päästä hyvänä bonuksena kokemaan livekonsertin.

Elämys voi olla myös vaikkapa ulkomaanmatka. Ulkomailla tulee ehkä käytyä rannoilla ja perinteisissä nähtävyyksissä, mutta jos sinulla on kamera mukanasi, saatatkin eksyä paikkoihin, joissa et todennäköisesti muuten kävisi.

Olemme itse kokeneet tämän, kun alkuperäinen suunnitelma muuttuu aivan täysin ja yhtäkkiä löydämmekin itsemme jostain aivan käsittämättömästä paikasta, joka tarjoaa aivan upeat puitteet valokuvaukselle. Tällaisista paikoista oppii usein myös jotain uutta, ehkäpä jopa historiasta.

Pääset käymään luonnossa

Yksi valokuvausharrastuksen tuomista eduista on ehdottomasti se, että kotoa tulee lähdettyä enemmän ulos. Mielestämme ulkoilu on jokaiselle tärkeää ja siksi haluammekin tuoda juuri tämän pointin esille.

Valokuvauksesta on harrastajalleen hyötyä siis terveydellisessäkin mielessä. Kun käyt ulkona kuvaamassa, saat samalla raitista ilmaa. Metsässä käymisen on muutenkin todettu tuovan ihmiselle runsaasti erilaisia terveyshyötyjä niin fyysiseen kuin henkiseenkin terveyteen.

Kun lähdet ulos kuvaamaan, tulet myös samalla liikkuneeksi enemmän. Valokuvaus onkin itse asiassa harrastus, jossa yhdistyvät kaksi erilaista elementtiä: liikkuminen ja mielekäs tekeminen.

Saat uusia tuttavuuksia

Kun valokuvaaja pyydetään paikalle, oli se sitten missä tahansa: häissä, synttäreille tai vaikkapa lemmikkikuvauksiin, on paikalla aina ihmisiä. Tämä antaa mahdollisuuden tavata paljon uusia tuttavuuksia. Näiden tuttavuuksien kautta on mahdollista saada uusia kontakteja ja saat mahdollisuuksia uusiin kuvauskeikkoihin.

Uusista tuttavuuksista ei koskaan tiedä etukäteen, voisiko osasta tulla joskus jopa ystäviä. Joka tapauksessa, valokuvaaminen vie sinut ihmisten luokse ja valokuvaaja tapaakin työssään paljon erilaisia ihmisiä.

Opit asioita

Lyhyt väliotsikkomme kertoo, että opit valokuvatessa. Kun tarkastelet eri kuvauskohteita linssin läpi, huomaat varmasti asioita, joita meistä jokainen ei ole koskaan huomannutkaan. Kukkien yksityiskohdat, hyönteiset, nousu- ja laskuveden käyttäytyminen, auringonlasku… Kaikista näistä voi oppia jotain.

Kukapa olisi tullut ajatelleeksikaan, milloin lasku- tai nousuvesi on? Kuvaaja voi hyvinkin oppia tämän kuvatessaan rannalla ja huomatessaan, että vesi onkin eri korkeudella kuin jonain toisena päivänä.

Tai oletko koskaan tarkastellut eri kukkasia läheltä? Lähikuvia napsiva kuvaaja pääsee katsomaan luontoa hyvinkin läheltä ja luonnosta itse asiassa löytyykin todella paljon erittäin mielenkiintoisia kuvauskohteita, jollaisia ei varmasti muualta löydy.

Opit myös tekniikkaa

Kuvatessa tulee oppineeksi paljon kameroihin liittyvästä tekniikasta. Opit valojen ja varjojen leikistä. Opit, kuinka suljinaika vaikuttaa kuvaan. Opit, millaisissa olosuhteissa salamaa kannattaa tai ei kannata käyttää. Lisäksi alalla on sellaisia termejä, joita oppii myös tekemällä.

Osaava valokuvaaja tietääkin paljon sellaisia termejä, joita maallikot eivät välttämättä tunne lainkaan. Aloittelevan kuvaajan ei kuitenkaan tarvitse hallita termejä, vaan niitä oppii aina, kun niitä tulee vastaan. Alussa on tärkeintä, että nautit tekemisestäsi ja pidät hauskaa – tekniset asiat ehtivät tulla myöhemminkin.

Jokaisella meistä on mahdollisuus aloittaa tämä luova harrastus. Lähes jokaiselta löytyy siihen myös sopivat välineet. Kuvausharrastuksen voi nimittäin aloittaa hyvinkin älypuhelimen kameralla. Kun kikkailet puhelimesi kameralla, huomaat pikkuhiljaa, että oikea kamera voisi varmasti olla upea seuraava askel. Älypuhelimella voi hyvin harjoitella kuvan sommittelua, valojen ja varjojen käyttöä ja niin edelleen. Korkealaatuisia valokuvia saat parhaiten otettua oikealla kameralla.

Erilaisia kameroita on saatavilla erilaisista elektroniikkaliikkeistä ja voit aivan hyvin hankkia itsellesi hyvän kameran, mikäli et halua lähteä liikkeelle älypuhelimellasi. Liikkeiden myyjät auttavat mielellään sinua löytämään juuri sinulle sopivan kameran.

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO