+358 50 322 0066 rami@sci.fi

100-vuotiasta Suomea on juhlittu kuluvan vuoden aikana monilla eri tavoilla. Tuotteita ja tapahtumia teeman ympärille on rakentunut tuhansia. 100-vuotiasta kunnioitettiin myös ympäri maailmaa valaisemalla tunnettuja kohteitavalaistaan sinivalkoiseksi. Ylen sivuilla voit katsoa osan maailmalla valaistavista kohteista.

Meillä Suomessa 100-vuotiasta juhlittiin näyttävästi valaisemalla 6 eri kohdetta Valoparta Oy:n Kari Kolan luoman Luminous Suomi 100 taidekonseptin avulla. Projektin kesto oli melkein vuoden mittainen. Tuottajana ja tiedottajana  projektissa toimi Valoparta Oy:n Minna Valonen. Kuva, video ja 360-panoraamamateriaalista vastasivat Rami Saarikorpi, Sami Vuomajoki, Janne Tanskanen ja Christopher Lund. Visualisoinneista vastasivat Tiia Pulkkinen ja Rami Saarikopi. Valaisujen rakentamisesta vastasivat Kari Kola, Tiia Pulkkinen, Eetu Hotti, Antti Kulmala, Onni Tahvanainen.

Tästä on kyse Luminous Suomi 100 taidekonseptissa (lähde: Valoparta/Suomi 100):

Luminous Finland 100 on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa ja se on suurin juhlavuoden yksittäisistä taidekonsepteista. Valtioneuvoston kanslia on valotaidekokonaisuuden päätukija. Luminous Finland 100 on uniikki valotaidekokonaisuus, jollaista Suomessa eikä muualla maailmassa ole aiemmin koettu. Teossarja käynnistyi Helsingin Töölönlahdelle toteutetun juhlavuoden avajaisteoksen myötä 31.12.2016. Luminous Finland 100 huipentuu itsenäisyyden juhlaviikolle 28.11. – 6.12.2017, jolloin teokset syttyvät vuorotellen Savonlinnan Olavinlinnaan, Tampereen Näsinneulaan, Oulun Kuusisaareen, Kilpisjärven Saanalle ja Turkuun Turun linnaan.


31.12.2016 Avajaisteos, Töölönlahti, HelsinkiLuminous1

Olin mukana Töölönlahdella sekä kuvaajana, että rakentamassa valaisua ja purkamassa sitä. Valaistava alue oli koko Hesperianpuiston kokoinen, eli ihan pienestä valaisusta ei ollut kyse. Työryhmäämme kuului yli 20 henkilöä ja lisäksi muuta apuporukkaa. Teoksen rakentaminen ja purkaminen kestivät useita päiviä ja teos oli päällä tuon yhden illan. Ilmakuvia, ilmavideoita, 360-panoraamakuvia, tavallisia still-kuvia ja muuta mediaa tuli kuvattua usean hengen voimin Valoparta Oy:n toimesta. Kansaa tapahtumassa oli tuhansia ja some täyttyi hetkessä paikanpäällä olleiden ihmisten kuvaamilla materiaaleilla. Teos oli toteutettu siten, että sen sisällä oli mahdollista kävellä. Heikki Savolainen oli tehnyt äänimaiseman yhteistyössä Kari Kolan kanssa ja savukoneet loivat puistoon oman tunnelmansa.

Teoksen kuvaus ja taiteilijan sanat:

Luminous Finland 100 kokonaisuuden ensimmäinen teos toteutettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden avajaisiin Töölönlahdelle. Visuaalisesti ja mittakaavaltaan poikkeuksellinen valotaideteos kattoi koko Hesperianpuiston – Finlandia-talolta Oopperatalolle. Valotaideteos toteutettiin kahdellatoista suurella dekoratiivisilla valorakenteella, jotka sijoitettiin eri puolille puistoa. Yksityiskohtien luomisessa käytettiin kankaita, joiden suunnittelusta vastasi lavastusmestari Samuli Halla. Puiston iso mittakaava rikottiin koristeellisilla yksityiskohdilla, jolloin teosta pystyi katselemaan läheltäkin. Dynaaminen teos oli temmoltaan hyvin rauhallinen. Osana teosta soi otteita Finlandia-hymnistä, jotka valotaiteilija Kari Kola koosti yhteistyössä äänisuunnittelija Heikki Savolaisen kanssa.

Taiteilijan sanat: Hesperianpuisto on kaunis ja hyvin vanha puisto keskellä pääkaupunkiamme ja lähes täydellisen pimeä. Se tarjosi ainutlaatuiset puitteet valotaiteen tekemiseen juhlavuoden avajaisiin. Teoksen värit kuvastivat Suomen luontoa – sininen sen tuhansia järviä ja valkoinen lunta ja luonnon puhtautta. Luonto on iso osa suomalaisuutta ja tämän haluan tuoda esille teoksessani. Oli erityisen innostavaa, että valotaide otettiin osaksi Suomen itsenäisyyden juhlavuotta ja juhlavuoden avajaisia.


28.-29.11.2017 Savonlinna, OlavinlinnaOlavinlinna

Myös Savonlinnan Olavinlinnassa olin mukana jo rakennusvaiheessa. Tätäkin kohdetta rakennettiin useana päivänä. Oman pikantin lisän rakentamiseen loin linnan torneihin asennetut valaisimet, jotka oli kuljetettava tornien kapeiden rappukäytävien kautta. Linna valaisukohteena oli haastava, mutta lopputuloksena oli mitä hienoin taideteos. Kahden illan aikana noin 8000 ihmisiä kävi kuvaamassa ja ihastelemassa teosta. Paikallisen ja valtakunnallisen median uutisointeja löytyy jutun lopusta.

Teoksen kuvaus ja taiteilijan sanat:

Olavinlinnassa yhdistyy monta Luminous Finland 100 konseptille oleellista teemaa: Harvaan asutut alueet ja pienet kaupungit – Savonlinna on pieni kaupunki, jonka haluamme nostaa valotaiteen keinoin esille. Suomen historia – Olavinlinna on ollut puolustuslinnake ja tärkeässä roolissa niin idän kuin lännen rajan turvaamisessa. Ainutlaatuinen luonto – Olavinlinnan sijainti keskellä Kyrönsalmea tuo Suomen luontoa ja vesistöä esille ainutlaatuisella tavalla. Olavinlinnan valotaideteoksen erikoisuutena ovat linnan muuriin projisoitavat sinivalkoiset tiilimäiset muodot. Linnan torneista hehkuu valo. Linnan edustalla oleva Tallisaari on myös osa teoskokonaisuutta. Osaksi valotaidetta toteutetaan teemaa mukaileva rauhallinen äänimaisema, jonka toteutuksesta vastaa säveltäjä Heikki Savolainen.

Taiteilijan sanat: Olavinlinna valikoitui osaksi Luminousta maantieteellisistä ja historiallisista lähtökohdista. Linnoitus sijaitsee itäisessä Suomessa ja sen historia ulottuu pidemmälle kuin sadan vuoden päähän. Olen tästä toteutuksesta hyvin innoissani! Talviunessa oleva linna herätetään konkreettisesti marraskuussa eloon. Tässä mittakaavassa olevaa valotaideteosta Olavinlinnaan ei ole milloinkaan toteutettu.


 30.11.–1.12.2017, Tampere, NäsinneulaPIC_8571

Tampereella olin mukana ainoastaan dokumenttiryhmän kanssa kuvaamassa stillimateriaalia ja 360-panoraamoja. Utuinen keli esti alku iltojen kuvaamisen. Välillä Näsinneulasta ei näkynyt kuin alaosan parikymmentä metriä. Onneksi kumpanakin iltana 23.00 jälkeen usva hiukan hälveni ja saimme materiaalit talteen. 30.11 poikkesin vielä Slush-tapahtumassa Helsingissä, joten miunun osaltani jäi vain yksi ilta aikaa kuvata. Tampereen kohteesta meillä ei ole kävijämääriä, mutta jokata pauksessa tuhannet ihmiset näkivät teoksen ja kuvia somessa levisi todella paljon. Myös valtakunnallinen ja paikallinen media uutisoivat tapahtumaa varsin näyttävästi.

Teoksen kuvaus ja taiteilijan sanat:

168 metrin huimaavaan korkeuteen ulottuva Näsinneula on Suomen korkein ja yksi tunnistettavimmista suomalaisista rakennuksista. Näsinneulaan toteutetaan dynaaminen, hitaasti muuttuva abstrakti valotaideteos, joka tulee näkymään kauas.

Taiteilijan sanat: Näsinneula valikoitui osaksi Luminousta keskeisen sijaintinsa sekä mielenkiintoisen modernin arkkitehtuurin ansiosta. Särkänniemen henkilökunnan kanssa on myös erittäin mukava tehdä yhteistyötä. Korkeutensa vuoksi Näsinneula on haastava kohde, mutta sitäkin mielenkiintoisempi.


2.–3.12.2017 Oulu, KuusisaariKuusisaari

 Oulussa olin mukana kuvaamassa sekä teoksen purkamisessa. Tässä teoksessa oli poikkeuksellinen ohjelma. Pianotaiteilija Janne Mertanen ja tanssitaiteilija Saija Jäntti esiintyivät välillä yhdessä ja välillä erikseen aina tasatunnein teoksen aukioloaikana. Kuusisaaren keskelle rakennettiin lava jossa tanssitaiteilija pääsi tanssimaan ja Pianotaiteilijalle oli hankitty flyygeli. Aina kun ohjelmanumero alkoi, kerääntyi kaikki saaressa olleet ihmiset lavan ympärille. Väkimäärää oli mahdotonta laskea esityksien aikana, mutta kävijälaskennan perusteella valotaiteen sisällä kävi noin 10.000 henkeä kahden illan aikana.

Teoksen kuvaus ja taiteilijan sanat:

Kuusisaaren uudistuneeseen, urbaaniin tapahtumapuistoon toteutetaan teoskokonaisuus, jollaista Oulussa ei ole tässä mittakaavassa aiemmin koettu. Ihmiset pääsevät kulkemaan konkreettisesti teoksen keskellä ja nauttimaan luonnosta, valosta ja esittävästä taiteesta. Valoteoksen keskiössä vuorottelevat pianotaiteilija Janne Mertasen esittämä Sibeliuksen ”Kuusi”- pianoteos ja tanssija Saija Jäntin tanssi. Dueton osuudet muodostavat kokonaisuuden, joka viimeistelee maagisella tavalla Kuusisaaren valoteoksen. Teoksen äänisuunnittelusta vastaa Heikki Savolainen. Kuusisaaren valotaideteos toimii osana Oulun Suomi 100 juhlapäivää sekä Lumo -valofestivaalia.

Taiteilijan sanat: Kuusisaaren teos tulee olemaan erittäin meditatiivinen elämys. Pianotaiteilija Janne Mertasen ja tanssija Saija Jäntin osuudet täydentävät valoteosta upealla tavalla. On hienoa saada nämä kaksi taiteilijaa mukaan Kuusisaaren teokseen. Luminouksen myötä talvisen Kuusisaaren toiminnot tulee myös koeponnistettua. Puisto on teknisiltä toiminnoiltaan monin tavoin edelläkävijä ja toivoisinkin, että useammat kaupungit ottaisivat mallia Oulun toimintatavasta ja tapahtuma-alueiden kehittämisestä. Oulun kaupungin esimerkillinen toiminta valotaiteen sijoittamisesta kaupunkikuvaan ja panostaminen valotaiteeseen sekä tapahtumatuotantoihin on todella hieno asia.


4.–5.12.2017 Kilpisjärvi, Saana-tunturiSaana

Saanan valaisu olisi ollut hienoa päästä kuvaamaan. Valitettavasti kun Saana syttyi olin vielä itse Oulun Kuusisaaren purku-urakassa jonka jälkeen oli jo lähdettävä ajamaan Turkua kohti. Saana oli kävijämäärällisesti pienin. Noin 4000 henkeä kävi paikan päällä. Tosin tuo luku on suurempi kuin missään muussa Saanalla ikinä järjestetyssä tapahtumassa. Jos kävijämäärät suhteutetaan asukaslukuun, niin Saana on huomattavasti isompi kuin mikään muu valaistuista paikoista. Turku oli kävijämäärissä mitattuna isoin tapahtuma. Siellä kävi 50.000 ihmistä. Saanalla kävijämäärä oli asukaslukuun suhteutettuna 40 kertainen. Tuohon lukuun verrattuna Turussa olisi pitänyt käydä 7,5 miljoonaa kävijää.

Teoksen kuvaus ja taiteilijan sanat:

Järkälemäinen ja ikoninen Saana on ollut kautta aikojen erityisen merkityksellinen ja pyhäpaikka saamelaisille ja pohjoisen alueen ihmisille. Juhlavuotemme kunniaksi Saana-tunturista tehdään täysin uniikki valotaideteos, jollaista ei ole koskaan toteutettu mihinkään päin maailmaa. Valaistava alue on 2,5 milj. neliömetriä. Saanan valotaideteos on kaikkien aikojen ensimmäinen joka näkyy kolmeen valtioon; teoksesta voi nauttia Suomen, Ruotsin ja Norjan puolelta. Teoksen sininen värimaailma kuvastaa Suomen puhdasta luontoa. Saanan teos konkretisoi vaikuttavalla tavalla sen, että Suomen sata vuotista itsenäisyyttä juhlitaan aivan koko Suomessa.

Taiteilijan sanat: Saanan valotaideteoksella haluan nostaa esille Suomen puhtaan luonnon ja sen ainutlaatuisuuden. Puhdas luonto on varmasti yksittäisenä asiana meille suomalaisille kaikkein arvokkain asia. Saana on aivan erityisen merkityksellinen paikka itselleni ja olen liikkunut tunturissa hyvin pienestä lapsesta saakka. Suomi 100 juhlavuoden teema Yhdessä toteutuu Enontekiöllä erittäin konkreettisella tavalla; Saanan valotaideteos tulee olemaan satojen ihmisten yhteistyön tulos. Alueen asukkaat, yritykset ja toimijat ovat mukana rakentamassa Saanan teosta, intohimolla joka on ollut itselleni hyvin innoittavaa. Valaistava alue on valtavan kokoinen, sähköpisteitä ei ole, toimimme luonnonsuojelualueella, sääolosuhteet voivat vaihdella -40 asteesta +1 räntäsateeseen. Ja aikaa toteuttaa koko teos on vain viisi päivää. Saanan valoteoksen ovat mahdollistaneet Saamelaiskäräjät, Metsähallitus, Enontekiön kunta sekä Valtioneuvoston kanslia.


5.-6.12.2017 Turku, Turun linnaTurun linna

Turunlinnan valaisu päätti Luminous kiertueemme. Linnan valotaideteosta, ohjelmaa, äänimaisemaa,  käytännön järjestelyitä yms oli suunniteltu ennakkoon jo yli vuosi, kuten muidenkin paikkakuntien taideteoksia, mutta Turun linnaan tuli niin paljon enemmän valokalustoa, että rakentamiseenkin meni muutama päivä enemmän kuin muissa kohteissa. Ennakkoon kävijämääräodotukset olivat aika isot, mutta lopullinen (50.000) kävijää samaan aikaan kun Presidentinlinnasta ajettiin suoraa lähetystä valtakunnan verkkoon, ylittivät meidänkin odotukset. Muiden odotuksista puhumattakaan. Paikallisen taxiliikenteen edustaja totesi haastattelussa, että mikään tapahtuma aikaisemmin ei ole saanut sataman liikennettä niin tukkoon kuin Luminous. Tähän oli hyvä päättää kiertue.

Teoksen kuvaus ja taiteilijan sanat:

Suomen itsenäisyyden juhlapäivänä Turun linnan Luminous valoteos huipentuu useasta taidemuodosta ja kymmenistä tekijöistä koostuvaan Suomen luonto -taidefuusioon, jonka yhteen nivovana tekijänä on valotaide. Yleisö tekee maagisen elämysmatkan läpi linnan sisäpihojen päätyen linnan puistoon, jossa valotaide, kymmenet tanssijat, kuorolaiset, tulitaiteilijat ja ilma-akrobaatit vastaanottavat yleisön osaksi uskomatonta teoskokonaisuutta.

Taiteilijan sanat: Luminous Finland 100 kokonaisuus huipentuu Turun linnan ainutlaatuiseen ja vaikuttavaan teokseen itsenäisyyden juhlapäivänä. Kuusituntinen elastinen, jopa kameleonttimainen eri taidemuotoja yhdistävä teos on elämys, jollaista yleisö ei ole varmasti kokenut missään päin Suomea. Olen toiminut teknisenä päällikkönä kahdessa Turun linnaan toteutetussa massiivisessa projektissa; Alvilda sekä Henrik ja noitavasara oopperoissa, jotka olivat Turku 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungin toteuttamia suurtuotantoja. Historiallisesti arvokkaassa kohteessa toimiminen on aina haastavaa. Luminouksen Turun linnan teosta on rakentamassa runsas ammattilaisten joukko sekä linnan huippu mukava ja auttava henkilökunta. Turun linnan teoksesta rakentuu uskomattoman hieno huipennus koko Luminous Finland 100 valotaidekokonaisuudelle sekä Suomi 100 juhlavuodelle. Juhlitaan Suomen sadatta itsenäisyyspäivää – Yhdessä!


 

 

Tapahtuma mediassa

SUOMI 100 
Suomifinland100/project/luminous
Suomifinland100/ympäristövaloteos-hesperianpuistossa 
Suomifinland100/juhlavuoden avajaisissa huikea väkimäärä

AAMULEHTI

4.12.2017 Saanatunturi valaistaan tänään sinivalkoiseksi

3.10.2017 Saanatunturi valaistaan kokonaan Suomen juhlavuoden kunniaksi

17.10.2017 Näsinneula valaistaan Suomen juhlavuoden kunniaksi marraskuussa

HEILI

3.9.2016 http://www.heili.fi/uutiset/item/2522-kola-valaisee-itsenaisyyden-vuotta

28.12.2016 http://www.heili.fi/uutiset/item/3090-kari-kola-valaisee-hesperian-puiston

ILTALEHTI 

6.12.2017 Loistavaa taidetta! Suomea on juhlittu sinivalkoisessa valossa

28.11.2017 Upea näky! Olavinlinna säihkyi sinivalkoisena Suomen juhlavuoden kunniaksi

30.12.2016 http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/201612300180041_v0.shtml 

3.9.2017 http://www.iltalehti.fi/suomi100/201709032200368435_s1.shtml

ILTA-SANOMAT

20.9.2017 http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005375765.html

ITÃ-SAVO 

29.11.2017 Lumoava, ihana, mahtava, uskomattoman kaunis

28.11.2017 Uskomattoman upea Luminous – Olavinlinna hehkuu nyt juhlavaloissa

01.10.2016 http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/olavinlinna-osaksi-valotaideteosta-itsenaisyyden-juhlavuonna-asialla-valotaiteilija

KALEVA 

3.12.2017 Sadat valot värittävät Kuusisaaren sinivalkoiseksi

28.11.2017 Oulu liputtaa ja valaisee kiinteistöjään näkyvästi itsenäisyyspäivän lähestyessä

13.11.2017 Kuusisaareen suuri valotaideteos

KAUPPALEHTI

23.11.2016 https://www.kauppalehti.fi/uutiset/valotaiteilija-kaansi-bisnesmallinsa-paalaelleen/233Fee3Z

KARJALAINEN 

1.12.2017 Kari Kola loihti valotaideteoksen Näsinneulaan – Näkyy kauas!

28.11.2017 Joensuulainen taiteilija asialla: Maailman suurin valotaideteosten sarja syttyy ensin Olavinlinnassa

28.11.2017 Kari Kola valaisi Olavinlinnan itsenäisyyden kunniaksi

10.11.2017 Kari Kolan Valoparta sai enemmän valtionavustusta kuin Tuntematon sotilas

1.9.2016 https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/115336-kari-kola-valaisee-suomen-itsenaisyyden-kunniaksi-kuusi-maamerkkia-ympari-maata

23.12.2016 https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/125957-kari-kola-valaisee-juhlavuotena-koko-suomen-aloitus-uutenavuotena-helsingissa

KESKIPOHJANMAA

4.12.2017 Saanatunturi hehkuu sinivalkoisena 

KESKISUOMALAINEN 

28.11.2017 Valotaideteos Luminous valaisi Olavinlinnan

20.9.2017 http://www.ksml.fi/kotimaa/Itsenäisyysjuhlinta-alkaa-tänä-vuonna-tavanomaista-aiemmin/1044640

LAPIN KANSA

3.10.2017 Saanatunturi valaistaan kokonaan Suomen juhlavuoden kunniaksi

MARKKINOINTI & MAINONTA

29.11.2017 SUOMI 100 valaisee Harmajan majakan, Saanan ja Oopperatalon

MTV 3

28.11.2017 Hulppea valotaideteos sävähdytti

30.12.2016 https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomen-juhlavuosi-avataan-iloisella-karkelolla-ei-ponotysparaateja-eika-puheita/6246556#gs.faxCMHQ

03.09.2017 https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomi-jakaa-miljoonien-edesta-hankerahaa-suuri-potti-tuntematon-sotilas-elokuvalle/6561002#gs.DXnaFoU

20.9.2017 https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomalaisten-yhteinen-kahvihetki-lasten-omat-kekkerit-ja-kunniavartioita-itsenaisyysjuhlilla-kunnon-etkot/6582968#gs.9shMVrA

SALON SEUDUN SANOMAT

4.12.2017 Saanatunturi hehkuu sinivalkoisena

SATAKUNNAN KANSA

3.10.2017 Saanatunturi valaistaan kokonaan Suomen juhlavuoden kunniaksi

SAVON SANOMAT 

20.9.2017 http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Itsenäisyysjuhlinnalla-on-tänä-vuonna-pitkät-etkot-valtakunnallinen-paraati-Kuopiossa/1044646

SEURA

7.12.2017 Poromies Heikki Paltto: Saanan valaisusta nousi turha kohu

TURUN SANOMAT

6.12.2017 Kuvagalleria – näin Suomea muistetaan maailmalla

4.12.2017 Saanatunturi hehkuu sinivalkoisena valtionrajojen yli

28.11.2017 Suomivalaistuksia Colosseumista Niagaran putouksiin

15.11.2017 Turun linna valaistaan itsenäisyyspäiväksi

20.9.2017 http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3661017/Itsenaisyysjuhlinnalla+on+tana+vuonna+pitkat+etkot

TURKULAINEN

15.11.2017 Turun linna saa sinisävyisen valoteoksen itsenäisyyspäivänä

YLE

7.12.2017 Näin Turun linna muuttui sinivalkoiseksi: Hyppää keskelle valoteosta 360-kuvien avulla

6.12.2017 Turun linna valaistiin sinivalkoiseksi

28.11.2017 Yle Areena – Luminous-valoteoksiin syttyvät valot -video

28.11.2017 Olavinlinna hehkuu videolla ainutlaatuisesti valaistuna

28.11.2017 Lighting up the landmarks

29.12.2016 https://yle.fi/uutiset/3-9376663 29.12.2016 https://areena.yle.fi/1-3906478

30.12.2016 https://yle.fi/uutiset/3-9379890 15.3.2017 https://yle.fi/uutiset/3-9511917

MUUT:

EHRGEIZ
http://www.ehrgeiz.com/en/news/finland-100-opening-ceremony-with-ehrgeiz-chroma

GLOBAL TRUSS
https://globaltruss.de/en/Finland-100-Opening-Ceremony-with-Global-Truss/

360 PANORAMA 
https://www.360panorama.fi/luminous-suomi-100-avajaiset-toolonlahdella/

GO FINLAND
https://www.gofinland.fi/blog/events-in-finland-2017/

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO