+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Kävin kuvaamassa Valon kaupunki-tapahtumaa Jyväskylässä 23-25.9.2016

Tämän vuotinen tapahtuma oli järjestyksessään yhdestoista. Tapahtuman sisältö muodostuu lähes 40 valoinstallaation ja oheistapahtuman kokonaisuudesta. Tietenkään minulla ei ollut mahdollisuutta kuvata kaikkia tapahtumia ja teoksia. Osa installaatioista on kiinteitä kohteita ja niinpä ne ainakin tällä kertaa jätettiin kuvaamatta ja keskityttiin vain väliaikaisiin teoksiin.

Jo vuosien ajan yhtenä päätapahtumana on ollut perjantain Valovirtaa-tapahtuma. Valon Kaupunki-1-3Tapahtuma sijoittuu Tourujoelle, jota pitkin lipuu satoja valoteoksia kohti Jyväsjärveä. Kuten kuvasta voi huomata, sillalle ei juuri enempää olisi porukkaa mahtunut. Reitin varrella on toinenkin silta ja kävelytie, jotka olivat myös täynnä katselijoita. Tarkempia kävijämäärä-lukuja emme ole vielä saaneet, mutta tuhansia ihmisiä oli tullut seuraamaan tapahtumaa.


Eniten katsojia keräsivät australialaisen Amanda Parerin valaistut jättiläispuput keskellä kaupunkia Kirkkopuistossa. Intrude-niminen teos sisälsi viisi valaistua jättiläispupua. Istuessaan yli 7 metriä korkeat ja maatessaan yli 13 metriä pituudeltaan olevat kaniinit  tallentuivat  tuhansiin matkapuhelimiin ja kameroihin. kirkkopuistoKanit olivat suhteellisen haastavia kuvattavia niiden voimakkaan kirkkauden takia ja kuvissa ne tahtoivat väkisin palaa puhki. “Puput löysivät puistosta sijansa, vaikka Kirkkopuisto on tunnettu Jyväskylän pokemon-keitaana, jossa virtuaaliolentoja ja niiden etsijöitä on lähes joka oksalla. Odotamme kuitenkin kaikkien lajien rinnakkaiselon sujuvan rauhanomaisesti”, kertoo koordinaattori Jani Ruotsalainen Jyväskylän kaupungilta.

Tapahtuma kaiken kaikkiaan oli todella hienosti järjestetty tälläkin kertaa. Jyväskylä on kunnostautunut muutoinkin valon maailmassa. Jyväskylän kaupunki on järjestelmällisesti uusinut katuvalaistusta energiatehokkaammaksi vuodesta 2009 lähtien. Tällä hetkellä hieman yli puolet kaupungin 31 000 valaisimesta on vaihdettu uuteen, häikäisemättömään ja energiatehokkaampaan tekniikkaan. Jyväskylä rakentaa jatkossa uusille ja saneerattaville asuinalueilleen led-valaistuksen. Nyt jo toteutettuja alueita ovat Äijälänranta, Kortesuo, Valkolantien alue, Kotimäki, Ruoke ja Kouluranta. Ruutukaavakeskustan katujen valosaneeraukset ovat olleet käynnissä jo vuosia ja nyt suurin osa katuosuuksista on valaistu ledein. Jyväskylän valon väri muuttuu vähitellen valkoiseksi, ja tarkalla valon määrän hallinnalla vähennetään taivaalle suuntautuvaa valosaastetta.

Myös liikenteenohjaus ja joukkoliikenne oltiin järjestetty erittäin toimiviksi. Bussit ajelivat tauotta ja ilmaiseksi ihmisiä keskustaan ja sieltä pois.


Valon kaupunki -tapahtumaa varten oli kolmen Kauppakadun pihakadun liikkeen näyteikkunaa tehostettu valoin. Muotikuu-liike (Kauppakatu 21) sekä Jyväs-Optiikka (Kauppakatu 5) ovat saaneet lisää valotehoa ja suuntaukset kohdilleen, toteutus oli tehty yhteistyössä Lumixia Oy:n kanssa. Esimerkkinä alla Torkkeli Jewellery -liikke (Kauppakatu 12). Liikkeellä on jo ennestään hyvin erityislaatuiset valot näyteikkunan koruille. Suomessa harvinainen liikkuvaa ja erisävyisiä valoja hyödyntävä valaistustapa saa jalokivet kimaltelemaan.

Yö/Päivä

Lisää tietoa teoksista ja tapahtumasta alla olevan “tapahtuman sivut” kautta.

TAPAHTUMAN SIVUT:

http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2016

MEDIASTA:

http://yle.fi/uutiset/3-9190736

360°-PANORAAMAT

/360valonkaupunki2016/valonkaupunki2016.html

360°-VIDEO

https://youtu.be/rkHRFcWqPFk

 

Tallenna

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO